STADSWONING – BURGERIJPAD Tilburg

De gemeente Tilburg heeft het terrein aan het Burgerijpad aangewezen als locatie voor een CPO-project. Hiervoor is een ruimtelijk kader opgesteld, waarbinnen de verschillende woningen ontworpen zullen worden;

Het plan maakt deel uit van een stedenbouwkundig patroon dat bestaat uit een opéénvolging van een aantal gebouwcomplexen met plantsoenen daartussen: de voormalige hogere textielschool aan de Noordhoekring 182 en een voormalig schoolgebouw aan de Korte Schijfstraat 17. Beide gebouwen zijn vormgegeven als één geheel en hebben een conventionele, robuuste baksteenarchitectuur in een roodbruine kleur. Ook ligt het plan om de hoek van de historische binnenstad, met 19e eeuwse pandsgewijze bebouwing langs straten.

Continuïteit in sfeer en beeld van de omgeving is een belangrijk uitgangspunt voor de architectuur van het plan. Vanuit de aard van de opgave wordt de bebouwing gezien als schakeling van panden.

 

 

Voor een kavel aan de Korte Schijfstraat werkt studio] [space architecten momenteel aan het ontwerp voor een stadswoning. Het betreft een woning over 3 lagen met op de begane grond een patio en op de 2e verdieping een dakterras. De patio voelt als een verborgen ruimte in de stad. Daarnaast zorgt deze voor ruimtelijkheid, licht en lucht op de begane grond. Doordat de pui volledig te openen is, kan de patio zorgen voor extra vloeroppervlak. Het dakterras, over de volledige diepte van het pand, ligt aan de hoofdslaapkamer en is geopend naar het zuiden. Het opengewerkt metselwerk aan de achterzijde geeft het dakterras een bijzonder karakter en zorgt voor privacy, zonder volledig afgesloten te zijn.

De gevels zijn eenvoudig van opzet, met een aantal verbijzonderingen in het metselwerk. Zo ontstaat een rustige en doorwerkte bakstenen gevel, die aansluiting vindt bij de omringende historische bebouwing.

 

 

 

 

 

Naam:

CPO BURGERIJPAD

Locatie:

Lange Schijfstraat – Tilburg

Programma:

Stadswoning

Ontwerp:

2019

Opdrachtgever:

Particulier