45 APPARTEMENTEN #ANEWDAWN Oosterhout

 

Het Zandoogje is een lege plek op de kop van de wijk Vlindervallei in Oosterhout. De locatie is gelegen tussen de verschillende schalen in de omgeving: de groene wal langs het kanaal, de historische boerderijen aan de Hondstraat, een bomenrij met daarachter de jaren-30 nieuwbouwwoningen van de Vlindervallei en de stedelijke ontsluitingswegen. De stedenbouwkundige en architectonische uitdaging zit er met name in om deze verschillende omgevingsfactoren op te nemen in het ontwerp. In dit ontwerp sluit het gebouw, qua schaal en positionering, aan bij de omgeving. Tegelijk heeft het een solitaire architectonische uitstraling. Hierdoor fungeert het als een hoofdaccent van de wijk; een krachtige entree van de Vlindervallei, met een sterke eigenheid.

De footprint van het gebouw is aan de kop gedraaid volgend aan de wegen bij de rotonde. De hoogte is conform de stedelijke schaal. De staart van het gebouw is geknikt en loopt parallel met de wijk en het kanaal. Hier loopt het gebouw af tot de hoogte van de woningen in de achterliggende wijk. Opvallend is de tweeledige sfeer die hierdoor ontstaat. Het gebouw is hierbij het verbindend element: De kop van het gebouw omarmt de private, gecultiveerde binnentuin die toegang geeft tot de appartementen. De staart van het gebouw past perfect in het natuurlijk ogend park dat begrensd wordt door een fietspad. Er is rekening gehouden met zichtlijnen vanaf en op de monumentale boerderij. Het park heeft een openbaar karakter en is toegankelijk via een wandelpad. In deze natuurlijke strook is goed te zien hoe het gebouw en zijn omgeving reageren op de verschillende weersomstandigheden (hevige regenval of juist droogte). De binnentuin is bedoeld als extra, geborgen buitenruimte voor de bewoners.

 

 

De locatie van het Zandoogje is bijzonder. Elke zijde heeft haar eigen karakter en kwaliteiten. Er is geen voor- of achterkant. De vorm en ontsluiting van het gebouw laten het bovendien toe te spelen met de bezonning. Het ontwerp laat zien dat alle woningen zon georiënteerd zijn. Ook bij het verloop van de daklijn is rekening gehouden met de omgeving. De daklijn loopt getrapt af naar de wadi. De platte daken fungeren bovendien deels als terrassen voor de bovenliggende verdiepingen en zijn eventueel te omsluiten met een pergola. Er is voldoende ruimte voor zonnepanelen in het groen.

 

 

 

Naam:

#ANEWDAWN

Locatie:

Zandoogje – Vlindervallei Oosterhout

Programma:

45 Appartementen

Ontwerp:

2018 – Tender

Opdrachtgever:

Ontwikkeling:

Partner:

Landschap:

Beelden: